Hongarije

Hongarije is zo’n land waar je als toerist niet zo snel aan denkt als reisbestemming. Het heeft niet hele grote attracties zoals bv een Grand Canyon of zo, maar desondanks is het toch de moeite waard. Hongarije is een land in Centraal-Europa, dat van noord naar zuid doorsneden wordt door de Donau en grenst aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Het is een gastvrij vakantieland.

Boedapest

ParlementBoedapest is de hoofdstad van Hongarije en de Donau verdeeld de stad in 2 delen. Boeda, dat heuvelachtig is en op de rechteroever van de Donau ligt en dat een derde van het oppervlak van de stad beslaat en Pest, een vlak gedeelte aan de linkeroever van de Donau, dat tweederde van het oppervlak van de stad beslaat. Een bezoek aan Boedapest mag tijdens de vakantie niet ontbreken. Boedapest heeft een rijke historie, die je terugziet in de nauwe straatjes, de vele schilderijen in het voormalig Koninklijk Paleis en de gotische Matthiaskerk met het Fisherman’s bastion met de 7 torens. De 7 torens vertegenwoordigen de 7 stammen van Hongarije.

Balatonmeer

Het Balatonmeer is een plek dat veel toeristen trekt tijdens de zomervakantie. Het meer is het grootste en warmste zoetwatermeer van Europa. De toeristencentra liggen aan de zuidkant van het meer omdat het water daar warmer is (‘s zomers ca. 25°C) en de stranden breder zijn. De zuidelijke oever loopt ook zachter af; je kan 600 meter het water ingaan voordat je geen grond meer onder je voeten voelt. De noordelijke oever is veel steiler en onregelmatiger, maar qua natuurschoon aantrekkelijker om te zien. In totaal telt het Balatonmeer ca. 130 stranden. De bekendste vakantieplaatsen hier zijn Balatonfured en Siofok.

Donau

In Hongarije ligt ook de beroemde Donaubocht, een grote bocht waar de rivier door het middelgebergte breekt. Dit is zeker een dagtocht waard met plaatsen als Visegrad (Visegrad kasteel en citadel) en Esztergom (Esztergom basiliek) vanwaar je een uitzicht hebt op Slowakije aan de andere kant van de rivier de Donua. Eszterom Baseliek is de grootste basiliek in Hongarije. Ga je meer het binnenland in dan zie je de grote vlaktes waar op sommige plekken nog de paardenshows worden gegeven. Zoals bijvoorbeeld bij Tanyacsarda. Verder biedt Hongarije ook: geneeskrachtige bronnen, prachtige meren en leuke steden. Het is een land van de prachtige klederdrachten, boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals, de wijnoogstfeesten, maar vooral vriendelijke en gastvrije mensen.

Fisherman's Bastion Tanyacsarda paardenshow Boedapest