Slovenie

Slovenië is het enige land ter wereld met LOVE in de naam. Het is een klein land (de helft van Nederland) aan de Middellandse zee tussen Oostenrijk en Kroatië. Er wonen ongeveer 2 miljoen mensen. Vanaf Eindhoven is het zo’n 1150 km (12 uur rijtijd). Massatoerisme komt er nog niet echt voor. Je merkt dat goed. Op toeristische plekken kan het in de zomer wel druk worden, maar lang niet zo druk als in andere landen. Ljubljana in de zomer voelt niet anders dan een provinciestad.

Bled

Lake Bled ligt in het noordwesten van Slovenië op een hoogte van 475 meter. Rond het meer zijn tal van activiteiten waar men aan kan deelnemen. Zoals een wandeling rondom het meer (6 km), roeien/kanoën op het meer, een bezoek aan het kasteel van Bled, rodelen, etc.

Lake Bled ligt in een gebied waar de actieve vakantieganger zich helemaal kan uitleven. Vlakbij ligt ook Vintgar Gorge. Dit is een kloof waar je langs/boven het water kunt lopen. De paden zijn relatief smal, waardoor je achter elkaar moet lopen. Zorg dat je hier ’s ochtends vroeg bent zodat je in relatieve rust kunt wandelen. Later in de ochtend en middag kan het druk worden. Via Kranjska Gora kun je naar de Vrsic pas rijden. Deze pas heeft in totaal 50 haarspeldbochten. De pas is tijdens WW2 gebouwd door de Russen. Langs de weg ligt een kapel ter nagedachtenis van de 700 overledenen die aan deze weg gewerkt hebben. Verder naar het zuiden ligt de Boka waterval (110 meter).

Lake Bohinj ligt op een half uur rijden van Bled. Hier ligt o.a. de Savica waterval. Het is een mooie wandeling naar deze waterval en tevens een mooi uitzicht over de vallei. Er zijn diverse mogelijkheden op en rond het meer. Het water is wel aan de koude kant.

Ljubljana

Deze stad ligt op 3 kwartier rijden van Lake Bled. Het verkeer in en rond Ljubljana is erg rustig. Een deel van het centrum is autovrij. In het centrum ligt de triple bridge en op bepaalde dagen is er een foodmarket, waarbij er kraampjes staan met allerlei (lokale) lekkernijen. Erg gezellig maar ook erg lekker. Vanuit het centrum gaat een lift naar het kasteel op de heuvel. Toegang tot het kasteel is gratis, met uitzondering van de musea. Vanaf het kasteel is er een mooi uitzicht over de stad. In het centrum / langs het water liggen tal van restaurants en barretjes, waar het in de zomer prima toeven is.

Postonja

Postonja is met name bekend van de grotten. Het is het grootste grotten systeem van Europa. Verblijf je in de buurt dan is het aan te raden om ’s ochtends de eerste tour van de grotten te doen. Later in de ochtend en de middag wordt het erg druk met tourbussen. Je gaat met een treintje 2km de grotten in. Daarna loop je nog ongeveer 1km. Er zijn veel stalagmieten en stalactieten, maar ook enorme pilaren en grote zalen. De vaart van de rondleiding zit er goed in, waarschijnlijk vanwege de drukte. Bij de grotten zijn nog een aantal musea. Wil je deze ook bekijken dan is het goed om van tevoren een combi kaart te kopen. Het museum laat de geschiedenis van de grotten zien en is goed verzorgd. Verder zit er ook een vlinder verzameling bij. Er is een kleine dierentuin in de grotten die de dieren laten zien die er verblijven. De bekendste daarvan is de baby dragon. Vaak worden de grotten gecombineerd met Predjama castle. Dit kasteel is tegen de ingang van een grot gebouwd. Iets wat je niet heel vaak tegenkomt, mede vanwege het feit dat er altijd last is van water en vochtigheid in het kasteel.

Vanuit Postonja is het heel goed mogelijk om de kust van Slovenië te bezoeken in plaatsen als Piran en Koper. Piran heeft een kleine maar mooie boulevard met veel kleine restaurantjes waar het gezellig verblijven is. Piran heeft ook een mooie stadsmuur die te bezoeken is en vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over het dorp en het water. Koper heeft als een van de weinige plekken aan de kust een klein zandstrand, waardoor het daar dan ook erg druk kan zijn. Aan het strand kun je ook prima dineren met een ondergaande zon.

Op een half uur rijden van Postonja ligt Lipica. Deze plaats is bekend om de Lippizaner paarden. De oorspronkelijk fokkerij is te bezichtigen. Op sommige dagen is er een show. Op de dagen dat er geen show is kan er een training bijgewoond worden. Verder is er een rondleiding over het terrein en zijn er verschillende musea. Op weg naar de fokkerij kun je de paarden in de weiden zien lopen.

Oost Slovenië

In het oosten van het land vind je glooiende heuvels en bergen, maar staat de regio ook bekend om de natuurlijke warmwaterbronnen en gezellige oude dorpjes en steden. Celje is zo’n oud stadje met een gezellig centrum. Vanaf de waterkant in het centrum zie je in de verte op de heuvel het kasteel van Celje liggen. Dit is het best bewaarde fort van Slovenië. Er zijn duidelijke tentoonstellingen en het uitzicht op Celje is prachtig. Op 10 minuten rijden van Celje ligt Zalec. Dit dorpje staat bekend om de bierfontein. Je koopt hier voor 8 euro een glas waarna je 6 verschillende bieren kunt proeven. In Ptuj is het kasteel meer een zomerverblijf. Tevens hebben ze er een verzameling orgels en wapens en een verzameling van maskers en carnavalskleding.

In het oosten vind je ook de heart shaped road. Deze is wat lastig te vinden en het best zichtbaar vanuit de tuin van een familie. Maribor is de 2e stad van het land, maar dat zie je nergens aan af. Het is er relatief rustig. Het heeft geen centrum met winkeltjes, maar wel met restaurants waar het prima eten is.