Salzburgerland in december

0 Comments


Het is al weer wat jaartjes geleden dat ik in Oostenrijk op wintersport was geweest. Afgelopen december ben ik met mijn nieuwe franchisegever Face2Face Travel naar Salzburgerland geweest.

Uitzicht vanuit hotelOp donderdagochtend 13 december vertrek ik met mijn collega’s met de trein vanuit Arnhem richting Oostenrijk. Via Mannheim en München komen we rond 18.30 uur aan op het station van Salzburg. De trein geeft je de ruimte om wat meer te bewegen, eten en drinken koop je eenvoudig in de restauratiewagen en onderweg kun je lekker een boek lezen, wat werken of gewoon lekker een dutje doen.

Ik verblijf in het hotel Der Abtenauer. Abtenau zelf is een klein, typisch Oostenrijks dorp, dat een fijne centrale ligging heeft. Je kunt van hieruit ontzettend veel ondernemen. Het skigebied ligt op ca. 15 minuten rijden, Salzburg bereik je in ca. 45 minuten, en een heleboel mooie plaatsjes liggen op gelijke afstand: o.a. Hallstatt am Hallstätersee, Sankt Wolfgang am Wolfgangsee en Bad Ischl.

Er wordt beweerd dat Hallstatt het mooiste dorpje ter wereld is. Het is zoals je een stadje in de bergen zou schilderen. Het kerkje, de kromme straatjes tussen het meer en de omliggende bergen. Naast het feit dat het stadje erg pittoresk is, herbergt het nog iets bijzonders: het ‘Beinhaus’ in de Michaels Kapelle. Hier liggen 1200 schedels van voormalige bewoners. Zo’n 600 ervan zijn beschilderd. Onder andere met de naam van de persoon, maar ook met kruizen, bloemen en meer. Met de gondel ben je in een paar minuten boven op de berg. Daar vind je o.a. Zalz Welten, de oudste zoutmijn ter wereld. Verder heb je hier ook de skywalk, die je een adembenemend uitzicht geeft. De sneeuw dwarrelde in grote vlokken naar beneden. Het ultieme wintergevoel.

KerstmarktBad Ischl is een beetje een mondainer plaatsje met mooie winkels. Sissi en Kaiser Franz Joseph hadden hier hun zomerverblijf. In de adventstijd vind je hier een overdekte advent markt, een museum met een grote kribbe en oude kerstdecoraties van wel 200 jaar oud. De straten zijn prachtig verlicht. Je kunt ook met een paardenkoets door de straten rijden, maar, je kunt het prima te voet doen. Vlak voor de Kerst hebben ze sfeervolle etalages. Sinds 14 jaar organiseren ze in Sankt Wolfgang am Wolfgangsee ook een Advent markt, samen met de 2 andere grotere plaatsen die aan de Wolfgangsee liggen, Strobl en Sankt Gilgen. De advent markten zijn heel anders dan de Duitse kerstmarkten. Daar waar de kerstmarkten in Duitsland toch meestal heel veel eet- en drinkkraampjes bevatten, is er aan de Wolfgangsee bepaald, dat slechts 5 % van de kraampjes eten en of drinken mogen bevatten. Verder moet het thema ook echt met kerst te maken hebben. Het is veel meer op ambacht en vroegere tijden gericht. Qua bezoekers begon het overigens heel klein, maar inmiddels weten per jaar zo’n 360.000 bezoekers de weg in december naar de Wolfgangsee te vinden.

Salzburg

Salzburg, de stad van Mozart en de Mozartkugeln. Ook hier vind je door de hele stad kerstmarkten. Erg sfeervol allemaal. Bij Cafe Tomaselli vind je de high society van Salzburg. Zien en gezien worden. Stiekem over je krantje gluren wie er binnenkomt. Het viel wel mee. Er waren meer toeristen die middag als high society.

Sankt Gilgen is het plaatsje van de rode of witte dikke glazen kaarsen, die bij veel huizen voor de ramen staan en die je op straat tegenkomt. Sankt Gilgen is ook een heel sfeervol dorp. Met de boot kun je naar Strobl. Strobl houdt ieder jaar een kerststallenwedstrijd voor kinderen. In groep 3 beginnen ze met het maken van een kerststal met figuren en 2 jaar later moet die af zijn. Ze worden beoordeeld door een jury. De kerststallen staan in een speciale wagen uitgestald. Strobl is erg mooi verlicht, en heeft een paar leuke winkeltjes en een eigen bier. Strobl bier.

De terugreis gaat per vliegtuig. De luchthaven van Salzburg is klein en overzichtelijk. Er is een grote tax free shop voor als je nog een laatste souvenir wilt kopen.

Chocoladewinkel Abtenau Ellen en Kerstmarkt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *