Australie

Australie is qua oppervlakte het op 5 na grootste land ter wereld met een kleine 23 miljoen inwoners. Qua omvang kun je het vergelijken met alle Europese landen samen. Het land trekt jaarlijks vele toeristen. Veel ‘backpackers’ die een paar maanden door het land reizen, maar ook wat oudere mensen die een aantal weken de tijd nemen om het land te ontdekken. Vanwege de omvang van het land moet er vaak een keuze gemaakt worden welk deel van het land bezocht wordt. Het zuidoosten van Australie is het meest dicht bevolkt met steden als Sydney, Melbourne en Adelaide. Andere plaatsen die veel toeristen trekken zijn: Cairns, Darwin, Red Center, Perth en niet te vergeten Tasmanie, dat een geheel andere natuur heeft dan een groot deel van Australie.

Sydney

Sydney Opera House

Sydney (gesticht in 1788) is de oudste en grootste stad van het land en ligt in het zuidoosten. Voor veel toeristen is Sydney een begin en/of eindpunt van hun reis of komt men tijdens een rondreis door Sydney. De grootste iconen zijn natuurlijk het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge (die overigens ook beklommen kan worden). Natuurlijk heeft de stad de nodige andere attracties zoals: Bondi Beach, Darling Harbour, Olympic Park, Sydney Tower, etc , maar er is zoveel te zien in het land (en de tijd is vaak beperkt). Vlakbij Sydney ligt ook het Blue Mountains nationaal park. De eucalyptusbomen geven de lucht een blauwe gloed vandaar de naam Blue Mountains.

Sydney ⇒ Cairns

Blue Mountains - Three SistersVan Sydney naar Cairns langs de oostkust is zo’n 2600 km. Op dat traject kom je een heel aantal interessante zaken tegen. Byron Bay is bekend vanwege het feit dat Cape Byron dat aan het dorp vast zit het meest oostelijke punt van Australie is. De vuurtoren (Cape Byron Lighthouse) werd in 1901 geopend. Het licht van de vuurtoren is 50 km verder te zien.  Verder naar het noorden ligt de stad Gold Coast. Het heeft een subtropisch klimaat en in de omgeving liggen 3 nationale parken. Dat samen maakt het een populaire vakantie bestemming.

Brisbane

Iets verder naar het noorden ligt Brisbane, de hoofdstad van Australie. Vanwege de twee grote uitgaansgebieden is de stad mateloos populair onder jonge toeristen. Ben je op zoek naar een dierentuin, dan kun je vanuit Brisbane doorrijden naar de Sunshine Coast. Dit stuk van de kust kenmerkt zich door een aantal badplaatsen met prachtige stranden. Iets verder landinwaarts ligt de dierentuin Australia Zoo. Deze dierentuin is bekend geworden door Steve Irwin. Ongeacht wat je van Steve vind, is de dierentuin echt een bezoek waard.

Tjapukai Aboriginal Cultural Park Hervey Bay is met name bekend als uitvalsbasis naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Op het eiland vind je o.a. een regenwoud. De wegen zijn onverhard en alleen met 4-wiel aangedreven auto begaanbaar. Het strand aan de oostkust van het eiland dient tevens als officiële snelweg en op een plek mogen ook kleine vliegtuigen landen. Vanuit Airlie Beach vertrekken dagtochten naar het Great Barrier Reef en de Whit Sunday eilanden. Deze eilanden staan bekend om de hagelwitte stranden, het aangename klimaat en diepblauwe zee.

Cairns

Cairns in het noordoosten van het land is een populaire bestemming vanwege het tropische klimaat en de relaxte sfeer die de stad uitademt. In de nabijheid liggen vele attracties. Het is een van de belangrijkste plaatsen voor dagtrips naar het Great Barrier Reef. Rond de stad liggen ook het Tjapukai Aboriginal Cultural Park en de Kuranda Skyrail kabelbaan. De kabelbaan brengt je naar Kuranda, vanwaar uit de trein terug genomen kan worden naar Cairns. Onderweg wordt er gestopt bij de Barron Falls en loopt het spoor door 15 tunnels en over 54 bruggen voordat deze weer in Cairns aankomt. Check wel de tijden van de trein omdat deze slecht 2x per dag rijdt. Verder liggen ook het Daintree nationaal park en Cape Tribulation in de nabijheid.

Whitsunday Islands Koala

Darwin ⇒ Adelaide

Darwin is de noordelijkste stad van Australie en ligt erg geïsoleerd van andere steden in het land. Voor toeristen is het vaak een vertrekpunt naar nationale parken zoals Litchfield en Kakadu maar het is ook de plaats van waaruit een nieuw avontuur gestart kan worden naar bijvoorbeeld het Red Center. Litchfield nationaal park staat bekend om de regenwouden met de nodige watervallen (Florence, Wangi en Tolmer) en de meterhoge termieten heuvels.

Kakadu kan het beste bezocht worden tijdens de droge periode. De wegen zijn dan begaanbaar en dieren trekken zich dan terug naar de permanente watergebieden (bv Yellow Waters Billabong. Dit maakt het spotten van dieren een stuk makkelijker. Verder is Kakadu natuurlijk ook bekend om de diverse rotsschilderingen van de Aboriginals die op verschillende plekken in het park zichtbaar zijn. Naar het oosten ligt Arnhemland, dat voor toeristen veel minder toegankelijk is (speciale permissie is noodzakelijk).

Verder naar het zuiden bij Katherine ligt het Nitmiluk nationaal park dat vooral bekend is vanwege de Katherine Gorge en de vele wandelmogelijkheden. Mataranka is een kleine plaats (iets meer dan 400 inwoners) die vooral bekend is door de warmwater bronnen, de Mataranka Hot Springs. Deze zijn zo’n 30 graden warm. Verder naar het zuiden vind je Daly Water met de Daly Waters pub het meest afgelegen verkeerslicht ter wereld. Bij Devils Marbles vind je natuurlijk afgeronde stenen (boulders) van verschillende grootte, tot een maximum van 7 meter.

Red Center

Ayers RockVanaf Anzac Hill in Alice Springs heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Verder vind je in het centrum van het stadje diverse kunst galerijen waar met name kunst van de Aboriginals te koop is. Verder wordt Alice Springs voornamelijk gebruikt als uitvalsbasis naar Uluru (Ayers Rock), Kata Tjuta (The Olgas) en Kings Canyon. De wanden van Kings Canyon zijn 300 meter hoog. Er zijn diverse wandelingen, zowel door de kloof als over de bovenkant.

Bij Ayers Rock heb je de mooiste uitzichten tijdens de zonopkomst en de zonsondergang. De kleuren veranderen dan continue. Vlakbij ligt Yulara, een kleine plaats met hotels, restaurants, een camping en een klein vliegveld. Voor de Aboriginals is Uluru een heilige plaats. Gezien de historie kan deze plaats gezien worden als een van de oudste religieuze plaatsen ter wereld. Beklimmen van de rots wordt afgeraden, maar het is vooralsnog niet verboden deze te beklimmen. Het is wel een fysieke inspanning, zeker  het begin van de klim. Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een wandeling om de rost of een ballonvaart. Vanaf eind oktober 2019 is het beklimmen van de toeristische trekpleister verboden.

Verder naar het zuiden ligt Coober Pedy, de opaalhoofdstad van de wereld, vanwege de hoeveelheid opal die hier gevonden wordt. De plaats staat ook bekend vanwege het feit dat veel gebouwen vanwege de hitte in de heuvels zijn gebouwd. Hierdoor is het binnen een constant temperatuur. Aan de zuidkust komen we dan uiteindelijk in Adelaide aan. De stad staat ook bekend als de “City of Churches”. Cleland zoo is een mooie dierentuin met typisch Australische dieren. Rondom Adelaide liggen belangrijke wijngebieden zoals Barossa Valley.

Perth ⇒ Broome ⇒ Darwin

Perth is de hoofdstad van de staat Western Australia en ligt aan de zuidwest kust van Australie. Het ligt erg geïsoleerd. De stad wordt met name gebruikt als vertrekpunt voor reizen langs de westkust. Vanuit Perth kan ook een dagtocht gemaakt worden naar Wave Rock, naast Uluru een van de andere bekende natuurverschijnselen in Australie. De granieten rots lijkt op een grote golf die plotseling versteend is. De rots is 100 meter lang en 15 meter hoog. 200 km. ten noord van Perth ligt het national park Namburg, met daarbinnen Pinnecles Dessert, een zandvlakte met duizenden kalksteen formaties. Iets verder ligt Kalbarri national park. In het park heeft de Murchinson rivier een 80 km. lange kloof in het landschap uitgesleten, die een kleine 200 meter diep is.

Monkey Mia

Monkey MiaBij Monkey Mia komen dagelijks dolfijnen naar het strand, waar ze onder toezicht gevoerd worden. Het biedt de toerist de mogelijkheid om de dolfijnen van dichtbij te zien en foto’s te maken. Om hier getuige van te zijn moet je zeker om 7 uur ‘s ochtends op het strand staan. Vanuit Coral Bay vertrekken dagtochten naar het Ningaloo Reef. De kans is groot dat je hier dolfijnen en mantarays tegen komt. Zeer de moeite waard met name omdat het minder toeristisch is dan het Great Barrier Reef. Een van de mooiste nationaal parken in Australie is Karijini nationaal park. Een van de mooiste en tevens een uitdagende wandeling is de magical mile. Na het laatste stuk gezwommen te hebben kom je aan de bovenkant van een waterval. Als je de tijd hebt, overnacht dan in het park in een swag en zie ‘s nachts de Melkweg.

Broome

Broome biedt een beetje luxe en bevindt zich halverwege tussen Perth en Darwin. Aan het begin van de 20e eeuw was Broome bekend om de parelvisserij. Op veel plekken zijn nog steeds parels te koop. Bij de Willie Creek Pearl Farm kun je een rondleiding volgen en zien hoe de parels nu gecultiveerd worden. De Gibb River Road brengt je uiteindelijk richting Northern Territory, maar niet voordat je een aantal dagen in de Kiimberly hebt doorgebracht. Via de Gibb River Road kun je naar Bungle Bungles range / Purnululu nationaal park. Deze weg is alleen toegankelijk voor 4×4 auto’s zonder aanhanger. De Gibb River Road is een uitdaging maar zeer zeker de moeite waard als je Outback Australie wil zien.

Pinnacles   Wave Rock

Tasmanie

Tasmanie ligt een kleine 250 km ten zuiden van het vaste land van Australie. Aan natuurgebieden is in Tasmanie geen gebrek. Op al deze plekken kun je de nodige wandelingen maken. Een van de geliefde parken is Mount Field nationaal park. Een van de dingen waar je in Tasmanie wel op moet letten is het weer. Dat kan snel omslaan, dus let op bij lange wandelingen. Bij het Trowunna Wildlife Park wordt veel onderzoek gedaan naar de Tasmanian Devil. Een bezoek is zeker de moeite waard. In Port Arthur vind je een openluchtmuseum van de voormalige strafkolonie. Dit is een van de top attracties in Tasmania.

Tasmanian Devil Kangoeroe Sunset