Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een relatief klein land. Van noord naar zuid meet het land (dat vooral uit twee grote eilanden bestaat) ongeveer 1600 km en wonen er ongeveer 4.5 miljoen mensen. Ondanks dat  het dus een relatief klein land is, heeft het wel verschillende klimaten en landschappen. Op het Noordereiland tref je mooie witte stranden maar ook vulkanen aan en op het Zuidereiland de Nieuw-Zeelandse Alpen en gletsjers, maar ook een stuk regenwoud. In Nieuw-Zeeland wordt aan de linkerkant van de weg gereden, maar ondanks dat, is het huren van een auto een goede manier om het land te verkennen.

Noordereiland

MaoriOp het Noordereiland ligt Auckland, de grootste stad van het land met 1,5 miljoen inwoners en de plaats waar de meeste mensen landen na een lange vlucht. In Auckland kun je veel ondernemen, maar de meeste toeristen verlaten na een paar dagen acclimatiseren deze plaats op zoek naar andere avonturen. In het noorden vind je 90-mile beach en Cape Reinga met het eenzame Cape Reinga Lighthouse, waar je de Tasmanzee ziet overgaan in de Grote oceaan. Verder vind je daar ook Bay of Islands, dat als basis kan dienen voor een aantal dagtochten, zoals whale watching vanuit Pahia maar ook naar Waitangi waar in 1840 het Waitangi akkoord werd getekend tussen de Maori en de Engelsen.

Verder naar het midden van het eiland vind je Rotorua en Whakarewarewa met veel vulkanische activiteit en warmwaterbronnen. Het gebied heeft een historisch belang voor de Maori en trekt jaarlijks vele toeristen. Iets verder naar he zuiden liggen het Taupo meer en Tongariro nationaal park. Met 2797 meter is Mount Ruapehu het hoogste punt van het Noordeiland. Verder naar het zuiden bevindt zich dan nog Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Zuidereiland

Met de ferry kan de oversteek gemaakt worden van het Noordereiland naar het Zuidereiland. Deze twee eilanden zijn gescheiden door de Cook Strait. De oversteek duurt ongeveer 3 uur. Vanaf de boot heb je fantastische uitzichten op de eilanden. Aan de noordkant van het Zuidereiland bevind zich het Abel Tasman nationaal park. Het klimaat is hier het gehele jaar uiterst zacht, wat het ideaal maakt om (een deel van) de coastal track te lopen. Verder is het hier ook mogelijk om onder begeleiding van een gids met een kajak de zee op te gaan.

Verder naar het zuidwesten liggen de Franz Josefgletsjer en de Foxgletsjer, maar ook Mount Cook. Met 3764 meter is dit de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. In het zuidwesten vind je daarnaast ook nog populaire bestemmingen als: Milford Sound, Doubtful Sound en Milford Track, maar ook Queenstown, dat zich heeft ontwikkelt tot centrum voor avontuurlijke sporten zoals: bungee jumpen en de triple challange.

In het noordoosten van het Zuidereiland vind je Christchurch, de oudste stad van Nieuw-Zeeland, die erg Engels aandoet met vele parken en plantsoenen. Een kleine 200 km. ten noorden van Christchurch ligt Kaikoura. Deze plaats is vooral bekend als uitvalsbasis voor het spotten van walvissen en dolfijnen.

Mirror lake Pinguin