Mexico

Yucatan schiereiland – Mexico

Wil je een strandvakantie combineren met een stukje cultuur? Kijk dan eens naar de mogelijkheden in Mexico. Yucatan biedt tal van verblijfsmogelijkheden waaronder ook een heel aantal all-inclusive resorts. Veel van de accommodaties vindt u langs de noordoost kust van het schiereiland tussen Cancun en Tulum. De snelweg verbindt deze twee steden. Het is wel van belang om te kijken aan welke kant van de snelweg de gewenste accommodatie ligt.

Als je geen gebruik wilt maken van een huurauto, dan is de Colectivo een goed alternatief dat door de Mexicanen zelf ook veel gebruikt wordt. Een trip van Akumal naar Playa del Carmen kost je omgerekend een paar euro, waar een taxi je het tienvoudige kost.

Playa del Carmen

Yucatan biedt veel zon, zee en strand. In de zomerperiode loopt de temperatuur op naar zo’n 35 graden Celsius en door de hoge luchtvochtigheid voelt het nog wat warmer aan. Playa del Carmen is uitgegroeid tot een waar toeristenstad, maar niet zo groot als Cancun. In de zomer wordt de stad overstroomt door toeristen, maar er heerst nog steeds een gemoedelijke sfeer. Het centrum kenmerkt zich door allerlei winkeltjes, barretjes en restaurants waar het prima toeven is en het strand is nooit ver weg. Daarnaast is Playa del Carmen de uitvalsbasis voor (dag)trips naar Cozumel.

Cozumel

Waar je langs de kust van Yucatan al heerlijk kunt snorkelen, is Cozumel een waar paradijs voor snorkelaars en duikers. Er zijn diverse mogelijkheden om hier gebruik van te maken. Maar je kunt op Cozumel ook een auto huren om op je gemak het eiland rond te gaan. Let hier wel goed op waar je de auto huurt en check de staat van de auto voor je vertrekt (het advies is om deze al voor vertrek te reserveren). Langs de stranden van de noordoost kust van Yucatan kun je op bepaalde perioden van het jaar last hebben van zeewier. In Playa del Carmen wordt dan dagelijks met man en macht gewerkt om het zeewier weg te halen. Aan de westkust van Cozumel heb je daar geen enkele last van. Naast de vele stranden biedt Yucatan een rijke historie.

Tulum

In Tulum vind je de archeologische opgravingen. Dit is een van de plaatsen waar de Maya’s op de kliffen een stad gebouwd hebben (tussen de 13e en 15e eeuw). Het is een van de laatste steden die de Maya’s gebouwd hebben. De stad werd 70 jaar na de Spaanse invasie verlaten. Je kunt op je gemak naar de ingang lopen, maar je kunt ook de bus nemen. Voor je zo ver bent zal je nog de nodige keren gevraagd worden of je geen georganiseerde tour wilt doen in combinatie met een snorkel activiteit. De keuze is aan jezelf maar je betaalt in ieder geval fors meer dan alleen de entree voor de opgravingen.

Chichen Itza

Wil je Chichen Itza bezoeken dan raad ik u aan om een privé excursie te regelen. Deze vertrekt eerder dan de groepsexcursies en hoeven ook geen andere mensen op te halen. Hierdoor is het bij aankomst nog relatief rustig en kun je op je gemak het hele gebied verkennen. Vaak is bij een privé excursie al een gids inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan raad ik je aan deze alsnog ter plekke te regelen. Deze kan heel veel vertellen over de geschiedenis van Chichen Itza en alles wat er gebeurd is en waarom de Maya’s alles onder een hoek van zeven graden hebben gebouwd. Een bezoek aan Chichen Itza mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Yucatan. Vaak wordt deze excursie gecombineerd met een duik in een cenote wat erg verfrissend kan zijn.