USA

De United States of America is het land van onbegrensde mogelijkheden, maar ook het land van grote afstanden. Het is niet veel mensen gegeven het gehele land in een keer te ontdekken. Het land heeft veel natuurschoon zoals bijvoorbeeld in Yellowstone en de Grand Canyon, maar ook een bruisend uitgaansleven in plaatsen als New York, San Francisco en ook New Orleans. En natuurlijk is het land ook bekend vanwege de vele attractieparken zoals Disneyland en Universal studios. Al deze zaken zullen hieronder in meer detail worden beschreven. Houd je van sport, bezoek dan bijvoorbeeld ook eens honkbalwedstrijd. Tijdens de zomervakantie zijn er voldoende wedstrijden die makkelijk toegankelijk zijn. Ook voor de kinderen is het een hele happening.

Noord Oost

Het noordoosten wordt gedomineerd door grote steden als New York, Washington, Philadelphia en Boston. Elke stad heeft zijn eigen kenmerken. Zo staat New York natuurlijk bekend om Times Square en Broadway, maar heeft het natuurlijk veel meer te bieden zoals het vrijheidsbeeld, Central Park, de wolkenkrabbers en een aantal toonaangevende musea. New York is vanwege de vele vliegvelden in de omgeving goed bereikbaar vanuit Europa.

Washington DC is natuurlijk de plek van de politieke macht in de USA. Diverse gebouwen herinneren daaraan zoals het Witte Huis en het Capitool. Maar aan the mall liggen nog vele andere gebouwen o.a. van het Smithsonian Instituut. Hierin bevinden zich diverse gratis toegankelijke musea zoals het Air & Space museum en National Museum of American History. Aan de Mall liggen ook: Lincoln Memorial, Thomas Jefferson Memorial en het Vietnam Veterans Memorial.

In Boston en Philadelphia vind je veel historie over de Amerikaanse revolutie. Maar ook in de gebieden erom heen vind je nog veel geschiedenis van bijvoorbeeld de Amerikaanse Burgeroorlog. Plaatsen zoals: Gettysburg en Williamsburg. In de staat New York vind je op de grens met Canada de wereldberoemde Niagara watervallen. Ondanks dat de trein niet zo ingeburgerd is als in Nederland, zijn er wel verbindingen vanuit New York naar Boston, Philadelphia, Washington en Niagara Falls. Daarmee is de waterval ook voor mensen die stedentrip naar New York doen bereikbaar. Mocht je toevallig bij Cleveland in de buurt komen, dan is het Rock’n’Roll Hall of Fame een echte aanrader.

Whale watching Lincoln Memorial Washington DC Niagara Falls


Florida

Walt Disney WorldDe sunshine state ligt in het zuid oosten van de United States. Met vliegvelden in o.a. Miami, Orlando en Tampa is Florida goed bereikbaar. Miami kan het startpunt zijn van een cruise in het Caribisch gebied. Dit kan een korte cruise zijn van een paar dagen tot een cruise van 2 weken of langer. Er zijn cruises die verschillende landen aan doen. Vanuit Miami kun je ook naar de Everglades, bekend van de vele alligators. De Everglades is voor een groot deel moeras en een tour met een airboot is dan ook een goede manier om het park te verkennen. De Florida Keys liggen ten zuiden van Miami. De belangrijkste eilanden zijn via bruggen met elkaar verbonden. US Route 1 brengt je helemaal naar Key West. Op Key West ligt het meest zuidelijke puntje van de Verenigde Staten.

Bij Orlando liggen vele attractie parken. Het meest bekend is waarschijnlijk wel Walt Disney World, met de parken Magic Kingdom, Epcot, Disney Studios, Animal Kingdom en Pandora en de waterparken Typhoon Lagoon en Blizzard Beach. Verder vind je hier ook parks als: Universal Studios, Legoland, Rapids Water Park en SeaWorld. Ten oosten van Orlando ligt aan de kust Cape Canaveral. Hier kun je onder andere een bezoek brengen aan het Kennedy Space Center.

Zon, Zee, Strand Key West Cruise


Noord-West

Space Needle, SeattleDe noordwest kust van de United States staat niet bij iedereen op de bucketlist en dat is niet terecht want met Seattle als uitvalsbasis heeft het noordwesten veel te bieden. Om te beginnen is Seattle wel een grote stad maar veel zaken liggen toch op loopafstand of zijn makkelijk met een auto te bereiken.

Seattle heeft een mediterraan klimaat dat wordt beïnvloed door de zee. Dat betekent warme zomers en milde winters. In het centrum vind je onder andere de wereld beroemde Space Needle en het Pacific Science Center, dat erg leuk en leerzaam is voor zowel jong als oud. Bij Pioneer Square kun je het een en ander leren over de geschiedenis van Seattle en is tevens het startpunt van een ondergrondse tour. Rondom Seattle ligt ook het Museum of Flight (dat een inkijkje geeft in de geschiedenis van de luchtvaart en de rol die Boeing hier in heeft gespeeld). Je kunt ook de assemblage hal van Boeing bezoeken. Dit is qua volume het grootste gebouw ter wereld.

Rondom Seattle liggen een aantal nationale parken waarvan sommige met actieve vulkanen. Voorbeelden hiervan zijn Mount Rainier en Mount St. Helens. Ten westen van Seattle ligt het Olympic nationaal park. Vanaf Hurricane Ridge heb je een mooi uitzicht op de bergen in het park. In de wateren rondom Seattle bevinden zich ook de nodige walvissen. De kans is dan ook groot dat als je op een walvis tocht gaat je orka’s en dolfijnen ziet en als je in het juiste seizoen er bent heb je ook kans om de grijze walvis te zien. Een kleine 3 uur rijden ten noorden van Seattle ligt Vancouver (BC) met zijn eigen toeristische attracties. Als je de tijd hebt is een trip naar Yellowstone nationaal park zeker aan te bevelen. Naast de mooie uitzichten en geisers in het park (bv Old Faithful) kom je ook veel wilde dieren tegen.

Whale wtching Mount Rainier, vulkaan Hurrican Ridge, Olympic National Park


Zuid-West

In het zuidwesten van de Verenigde Staten bevinden zich de bekende steden Los Angeles, San Francisco en Las Vegas, maar ook het minder bekende Phoenix. Los Angeles is natuurlijk bekend van de vele films en series. In de basis is het een grote stad, maar wel met de nodige leuke attracties zoals: Venice Beach, Walk of Fame, Hollywood Sign, Chinese Theatre en de attractieparken Disneyland en Universal Studios. San Francisco doet veel Europeser aan. Niet alleen qua layout van de stad maar ook qua sfeer die er hangt. Als je hier bent, breng dan een bezoek aan de bekende gevangenis Alcatraz. Het is wel van belang om de kaartjes tijdig te reserveren omdat deze zeker in het hoogseizoen snel uitverkocht zijn.

In Las Vegas draait het allemaal om show en gokken en op de strip is daar alle gelegenheid voor. Maak ‘s avonds maar eens een wandeling of een autorit over de strip om te zien hoe de verschillende hotels eruit zien als het donker is. Als je dan toch in Las Vegas bent, maak dan overdag eens een uitstapje naar de Hoover Dam net buiten Las Vegas. Het is niet elke dag dat je uitleg krijgt over de werking van de dam en de enorme dam zelf kan aanschouwen.

Verder staat het zuidwesten natuurlijk bekend om de vele nationale parken. De Grand Canyon is misschien wel het bekendste park. Dit park is goed te bereiken van Las Vegas of Phoenix. De zuid kant is het meest toeristisch met de vele uitzichtpunten. Het mooiste zijn deze ‘s avons met de ondergaande zon waardoor je Grand Canyon constant van kleur ziet veranderen. De Kloof is 1600 meter diep en het is mogelijk om af te dalen naar de rivier. Het wordt echter afgeraden om dat in 1 dag te doen. Hierdoor is overnachten noodzakelijk. Zorg wel dat je tijdig de reservering hiervoor maakt. Verder naar het westen ligt Monument Valley. Deze plek staat bekend om de vele unieke rotsformaties en maakt deel uit van het Monument Valley Navajo Tribal Park. Vanuit Page kun je ook een rondvlucht maken over de Grand Canyon, Bryce Canyon en een rondrit door Monument Valley.

Ten noorden van de Grand Canyon liggen de parken Zion en Bryce Canyon. Deze zijn minder groot dan de Grand Canyon, maar niet minder interessant. Ten oosten van San Francisco ligt Yosemite nationaal park. Yosemite was een van de eerste nationale parken van de VS en de wereld. Het park is bekend om de Yosemite Valley, een dal dat door gletsjers uitgesleten is met granieten rotswanden. Half Dome en El Capitan zijn het meest herkenbaar. Ten zuidoosten van Yosemite ligt Death Valley nationaal park. Het park is de heetste plek op het westelijk halfrond en de droogste plek van Noord-Amerika. Tijdens de zomerperiode kan de temperatuur makkelijk oplopen tot 50 graden Celsius of hoger.

Monument Valley Grand Canyon Bryce Canyon