Beeldhouwers, schilders, dichters…….Florence

0 Comments


Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Verrochio, Dante, Lorenzo de’Medici. Op anderhalf uur vliegen, in het noorden van Italie ligt Florence. Een ideale bestemming voor een stedentrip. Ongeacht het moment van het jaar, in Florence is altijd wat te doen. Veel van de musea/attracties liggen in het oude centrum van Florence. Kies daarom een hotel rond het oude centrum. Daarmee bevinden veel bekende attracties zich op loopafstand. Een hotel in het centrum heb je al voor rond de 100 euro per nacht. Het kan overdag erg druk worden bij de bekende attracties. Indien je er voor kiest om zelf de attracties te bezoeken, dan raad ik je aan om tijdig te beginnen of laat te eindigen. Sommige musea zijn al om 08.15 uur open. Anderen blijven tot 23.00 uur open. Een en ander is wel afhankelijk van de tijd van het jaar.

Ponte Vecchio is de beroemde brug over de rivier de Arno. Hier kan het erg druk worden. Aan beide zijden van de brug zijn veel kleine winkeltjes (veel sieraden). Aan de zuidkant van de brug liggen de Boboli tuinen en het Palazo Pitti. In de tuinen kun je een tijd rond dwalen langs verschillende fontijnen en beelden. Het is jammer dat er geen plek is om even te zitten en wat te drinken. Breng dus zelf wat te drinken mee. Vanaf het Palazzo Pitti zie je de Vassari corridor, die via Ponte Vecchio naar het Palazzo Vecchio voert (deze corridor speelt ook een hoofdrol in het boek ‘Inferno’ van Dan Brown). Voor het Palazzo Vecchio moet je echt even de tijd nemen. De beklimming van de toren kost wat tijd en moeite, maar het uitzicht is zeker wel de moeite waard. Verder heb je hier de ‘Hal van 500’, gebouwd in de 15e eeuw. In het Palazzo Vecchio bevind zich ook de bekende ‘Map room’. In deze kamer bevinden zich 54 kaarten van de landen zoals die in de 16e eeuw bekend waren. Daarnaast bevind zich ook het dodenmasker van Dante zich in het Palazzo Vecchio.

In het Uffizi museum (een van de oudste kunstmusea ter wereld) is het altijd druk. Plan je bezoek dus goed. ‘s Ochtends vroeg is het nog redelijk rustig en geeft het je voldoende tijd om het museum op je gemak te bekijken. In het museum vind je werken van o.a. Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, RafaĆ«l, Rubens, Caravaggio en Rembrandt. Loop je 10 minuten in noordelik richting dan kom je bij de Galleria dell’Accademia. Het museum is met name bekend vanwege de beeldhouwwerken van Michelangelo. Het bekendste werk is de David, die sinds 1873 zich in het museum bevind. Daarvoor stond het op het Piazza della Signoria, waar nu sinds 1910 een replica staat.

Neem ook de tijd om de Duomo (Santa Maria del Fiore), Santa Croce en de Medici Kapel te bezichtigen. Alle drie bevinden zich in of rond het oude centrum van Florence. De toegang tot de Duomo zelf is gratis, maar voor alle andere onderdelen (de koepel, de opgravingen, Campanile (toren), doopkapel en het museum) moet betaald worden. Indien je de koepel wilt beklimmen is het raadzaam om dit op zijn minst een aantal dagen van te voren te reserveren omdat deze snel vol geboekt is. In Santa Croce bevinden zich de (praal)graven van o.a.: Galileo Galilei, Niccolo Machiavelli, Michelangelo en Giorgio Vasari). In de rijkelijk versierde Medici kapel (ontworpen en gebouwd door Michelangelo) bevinden zich de graven van de Medici familie o.a. Lorenzo II de’ Medici, hertog van Urbino en Giuliano hertog van Nemours.

Naast de vele musea is Florence natuurlijk een heerlijke stad om rond te dwalen en jezelf te laten verwennen door de Italiaanse keuken of om op een van de vele terrasjes een ijsje te eten of een kop koffie te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *